Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Görény betegségek ellátása

2013.02.27

 

Görény tartáshoz szükséges felszerelés

 
 
Ketrec, alvóház, alomtálca, kiskád egy-egy nyári frissítő pancsoláshoz, etetőtál – lehetőleg nehéz legyen (ez kevésbé könnyen dönthető fel), golyós itató, kefe a szőrváltás megkönnyítésére, mászó és játékszerek, szállítódoboz, függőágy, görényhám, görénypóráz, megfelelő takarmány.

Ápolás:
Az alvóhelyén lévő pamut kendő/ törölköző vagy akár egy póló hetente egyszeri mosása elegendő, a wc-t ugyanakkor érdemes naponta cserélni. A ketrecet és az alomtálcát elég meleg vízzel tisztítani, esetleg valamennyi mosogatószert keverhetünk hozzá, de semmiképpen ne használjunk erős vegyszereket.

Ősszel és tavasszal vedlenek, egy lágyabb kefével fésülhető a bunda. A külső hallójáratot vattapálcával kitisztítható, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, bízzuk inkább szakemberre. A görények langyos vízben fürdethetők. Csak erős szennyezettség vagy parazitafertőzöttség esetén használjunk állatoknak való speciális sampont. Tiszta vízben nyugodtan fürödhetnek a görények többször. Fürdés után szárazra kell törölni őket, ha nem okoz stresszt az állatnak, akár hajszárítót is használhatunk. Nedves bundával hideg időben mindenképpen tartózkodjon bent az állat a lakásban a megfázás elkerülése érdekében. A karmokat havonta egyszer kurtítani kell karomvágó ollóval. (A karmok vérereit ne sértsük meg illetve a karmok behasítását kerüljük el!)


A görény egészségvédelme:
A frissen szerzett görénnyel érdemes még aznap az állatorvost meglátogatni, ahol felveszik a görény adatait (életkor, testtömeg, stb.), megmérik a hőmérsékletét, ellenőrzik egészségi állapotát, majd kérheti a gazdi az állat védőoltását. De mi ellen is kell vagy érdemes beoltatni ezeket a kisragadozókat?

A szopornyica (Canine Distemper) vírus okozta fertőző megbetegedés, ami számos húsevő állatfajt érint. A görény kifejezetten érzékeny a szopornyica fertőzöttségre, mindenekelőtt a fiatal állatok elhullását okozza.

A szopornyicavírus a Paramyxovírusok közé tartozó Morbillivírus. A fertőződés egy másik, tüneteket mutató vagy a tüneteket még nem mutató, de vírust ürítő beteg állaton keresztül valósul meg. A probléma ott kezdődik, hogy kezünkkel, ruhánkkal vagy ragályfogó tárgyakkal akár mi magunk fertőzhetjük az állatunkat.

A súlyos hurutos forma során a légzőkészülék és a béltraktus érintett, a szem és az orrlyukak a váladéktól összeragadtak, a talpak hyperkeratosisa tapasztalható. Az érintett állatoknak magas lázuk van, ez sokszor észrevétlen marad. Tüdőgyulladás eredményeként köhögés, nehezített légzés tapasztalható. A görények keveset vagy egyáltalán nem esznek, ami lesoványodáshoz és kiszáradáshoz vezet. Ezt sietteti még a hányás és a hasmenés is.

Az idegrendszer gyulladásakor nyálzás, görcsök, rohamok, mozgás és érzékelési zavarok, mint a komatosus állapot léphet fel következményként. Ez a forma fiatal állatoknál olyan gyorsan is felléphet, hogy a tegnap még egészségesnek tűnő állat másnapra a ketrecben elhullva találjuk.

Az alapimmunizálást ezért érdemes elkezdeni 8 hetes korában, amit 3 hét múlva újra megismétlünk. A folyamatos védettség érdekében évente szükséges az oltás beadása (nőstényeknél lehetőleg még a tüzelés megkezdése előtt).

A görények fogékonyak az ember influenzájára. Mivel az influenzavírus folyamatosan kismértékben változik és a görény az egyes típusokra specifikusan reagál, ezért egy védőoltásnak – még ha volna is – nem volna túl sok értelme. A megbetegedett állatok tünetileg jól kezelhetőek.

A Rhabdovírus okozta veszettség kivétel nélkül elhulláshoz vezet. Hála a rókák veszettség elleni immunizálásának Magyarország egy-egy esetet leszámítva mentessé vált. Azt a görényt, amely veszettséggel fertőződött, az emberekre nézve fertőzésveszélyt jelent, ezért ki kell írtani. Ezért érdemes a vadászgörényeket illetve a szabadban tartott vagy kijáró és így vadállatokkal kontaktusba kerülhető görényeket vakcinázni veszettség ellen is.

Emellett görényünk külföldre kiviteléhez szintén szükségünk lesz egy oltási bizonyítványra valamint az állatot azonosító chipre is.

Évente a védőoltásokat (veszettség, szopornyica, kombinált oltás) ismételni kell a védelem fenntartásához.

A görény, ami kívülről egészségesnek tűnik számunkra, paraziták gazdája lehet. A bélrendszerben előforduló paraziták görényeknél ritkák. Egysejtű paraziták (coccidiosis, giardiasis, cryptosporidiosis) alkalmilag kinutathatóak friss ürülékből. Ami viszont gyakoribb parazita, az a rühatka (Otodectes cynotis), aminek egyik kedves telephelye a görény füle.

Mind a nőstények, mind a hímek 10 hónapos koruktól problémamentesen ivartalaníthatók. Az ivartalanítás SEMMIFÉLE negatív hatással nem lesz a görény állapotára! A hímeknél lecsökken a területjelölgetés gyakorisága és jellegzetes szagának erőssége.

Dr. Bodó Zsuzsanna 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.