Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ivartalanítás

2013.03.01

 

Az alább leírtak lakásban társállatként tartott görényekre vonatkoznak, és egyéni tapasztalatokon alapulnak. Természetesen a tapasztalatok és az ivartalanításról hangoztatott vélemény szubjektív, így nem szentírás, csupán tájékoztatásul és gondolatébresztésül szánjuk.

A hím görény ivarzása

A hím görények kb. 7-8 hónapos korukban válnak ivaréretté. Azt, hogy a hím görényünk ivaréretté vált, legkönnyebben a szagáról és a lakás állapotáról vehetjük észre. Ugyanis az ivarérett hímek bundaszaga erőteljessé, legtöbb esetben kifejezetten büdössé válik. Ha a lakásban egyre inkább görényszag van, akármennyit takarítunk, vagy szellőztetünk, érdemes körbeszaglászni a "fiunkat". Egy igazi "férfi" elég, ha egy méteres távolságban elmegy mellettünk, máris érezzük férfias "illatát".

Másik árulkodó jel azoknak az ismeretlen eredetű, csípős szagú, fehéres vagy sárgás csíkoknak, foltoknak a megjelenése, amelyeket a padlón, a kiemelkedő tereptárgyakon, vagy akár cipőkön, ruhákon találunk. Ez a hímek jelölő váladéka (nem összetévesztendő a vizelettel!), amellyel megpróbálják lakóhelyüket - azaz a mi lakásunkat - teljes felületén elborítani, ezzel jelezve az arra kóborló nőstényeknek: Itt vagyok és készen állok! 

A szag és a terület jelölés a hím görény teljes ivarérett életében megmarad, intenzitása a párzási időszakoknak megfelelően változik, azaz tavasztól őszig igen erős, míg télen - jó esetben - valamelyest alábbhagy. 

Az ivarérettséget a nemi szervek megváltozása is jelzi: a herék megduzzadnak, szemmel láthatóan megnőnek, és a hímnek gyakran - párzási időszakban szinte állandóan - merevedése van (amelynek mértéke a görény testméretéhez képest igen nagy, mondhatni hatalmas ). 

Az ivaréretté válással a hímek jelleme is megváltozik kissé, azonban a tévhittel ellentétben nem válnak agresszívebbé az emberekkel szemben. Az ivarzó hímek bújósabbá, kedveskedőbbé válnak a gazdájuk felé. Azt viszont el kell ismerjük, hogy általában véve fajtársaikkal kevésbé jól jönnek ki ebben az időszakban: más ivaros hímeket megtámadnak, a nőstényeket pedig "zaklatják". Kölykökkel, vagy ivartalanított egyedekkel csupán az ivarzás miatt nem válnak agresszívebbé, viszont ha domináns egyedről van szó, akkor az gyakran kezdeményez verekedést a rangsor eldöntésére.

A nőstény görény ivarzása

A nőstény görények szintén 7-8 hónapos korukra érik el az ivarérettséget. Náluk külső szervi megnyilvánulása nincsen dolognak, inkább tulajdonságaikban vehetjük észre az érést. Kicsit megváltoznak, másképpen viselkednek, esetleg elkezdenek ragaszkodni pár tárgyhoz. Igen gyakran megfigyelhetjük, hogy az ivarérett nőstények kiválasztanak egyet a kedvenc játékaik közül, és azt rendszeresen hurcolásszák magukkal vagy pakolják azt mindenféle helyre.

A tévhitekkel ellentétben nemcsak az ivarérett hímek jelölnek, hanem a nőstények is. A jelölés során a nőstények is a földön lévő tárgyakat jelölik meg váladékkal. Ez a váladék kellemetlen, szúrós szagú, bár közel sem olyan szagintenzitású, mint a hímeké. A nőstény ezzel a jelöléssel hívja fel a hímek figyelmét arra, hogy ivaréretté vált. Az ivarérettség elérése után néhány hónappal a nőstények tüzelni kezdenek. Ekkor is megmarad a jelölés, sőt, még intenzívebbé válik, emellett a bundaszaguk is erőteljesebb lesz. A tüzelés elmúlásával azonban ezek a dolgok teljesen megszűnnek, és majd a következő tüzeléskor jelentkeznek újra. 

Ivartalanítás: tegyük / ne tegyük?

Sokan az ivartalanítás ellen foglalnak állást, azzal indokolva, hogy természetellenes módon beavatkozunk a görény életébe, és megfosztjuk őt egy örömforrástól. .

A természetellenességről: be kell lássuk, hogy a lakásban tartott görény semmiképpen nem természetes körülmények között él, még bioritmusa, életciklusa is más. Mivel az élőhelye a lakásunk, azért ahhoz kell - akár külső segítséggel is - alkalmazkodnia. Tehát ha hímgörényünk szagát, jelöléseit, zaklatott viselkedését nem, vagy nagyon nehezen tudjuk elviselni, inkább ivartalanítassuk, mint hogy utcára rakjuk. .

A nőstények esetében is javasolt az ivartalanítás, hiszen az elhúzódó tüzelés náluk súlyos probléma is lehet, amit jobb megelőzni, mint kivárni, hogy majd csak elmúlik magától. A tévhitekkel ellentétben a nőstény görénynek nincs arra szüksége, hogy anya legyen és kölyköket neveljen fel! Ez a görényeknél nem jár érzelmi hatással, az utódnevelés egyszerűen csak ösztönös viselkedés. A nőstény görény nem lesz azáltal kevesebb, hogy ellet-e vagy sem. .

Az örömforrásról: az állatoknál, így a görényeknél is az utódnemzés és nevelés kizárólag genetikailag kódolt ösztön, és nem lelki szükséglet. Bár a görényünket ember számba vesszük, talán gyermekünknek is tekintjük, be kell lássuk, hogy a szexualitás számukra nem örömforrás, így csak ezért nincs értelme őrizgetni a nemiségét. Az a vélekedés, hogy a hímet legalább egyszer pároztassuk az ivartalanítása előtt az élmény kedvéért, szintén túlhumanizálása a problémának. Az ivartalanított hímek általában továbbra is férfiként viselkednek, azaz a nőstényt megpróbálják fedezni - igaz, nincs már mivel. Az ivartalanított nőstények viselkedése viszont semmiben sem változik meg az ivarzást megelőző tulajdonságokhoz képest. .

Az egészségügyi kockázatokról: természetesen az ivartalanításnak - mint minden műtétnek - vannak kockázatai. Ezeket úgy küszöbölhetjük ki, hogy ha a műtétet megbízható, tapasztalt állatorvossal végeztetjük, még akkor is, ha az esetleg drágán is dolgozik. Ivartalanítása előtt tájékozódjunk a környékbeli orvosokról, tapasztaltságukról, felszereltségükről, áraikról. Érdemes más görénytartókat megkérdezni, kinél végeztették a műtétet, és milyen tapasztalatokat szereztek. A hím görények ivartalanításánál nagyon ritkán lépnek fel komplikációk, hiszen viszonylag egyszerű műtétről van szó. Hosszabb távú egészségkárosító hatásról nincs információnk. Egyes egyedek hízékonyabbá válnak, de ez inkább az egyedtől függ, hiszen ivartalanított egyedeknél megfigyelték már azt a jelenséget is, hogy télre kevésbé híznak fel, mint ivarzó korukban. Felröppent az a hír, miszerint az ivartalanított állatok hajlamossá válnak a mellékvese daganat kialakulására. Legutóbb sajtóinformációk szerint a mellékvese daganatra az elhízás hajlamosít, azaz az ivartalanítás csak közvetett oka lehet, amit kis odafigyeléssel és megfelelő étrend kialakításával megelőzhetünk. .
.
A nőstény görények ivartalanítása a hímekkel ellentétben már kicsit komplikáltabb, hiszen hosszabb altatásban részesülnek és nagyobb műtéti beavatkozást igényel, hiszen az állat hasát kell felvágni. Azonban a nőstények műtétjénél sem maga a sebészeti eljárás a kockázat, hanem az altatás! .

A görények egy igen kis része sajnos allergiás az altatásra. (altatógázra vagy injekcióra) Ennek enyhébb változata mikor nehezen ébrednek fel, hosszabb ideig tart az ébredés, vagy esetleg átmenetileg és részlegesen lebénulnak a lábai. Súlyosabb változata mikor a görény az altatás alatt sokkot kap, szíve gyorsabban ver. Azonban egy hozzáértő orvos keze alatt az állatunk biztonságban van, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az altatásra allergiás állatot megmentse.Azonban előfordulhat olyan is, hogy nem képes megmenteni, de ez igen kevés görényt érint szerencsére. .

Az ivartalanított állat viselkedéséről: a műtét utáni, néhány napig tartó elesettség elmúltával az ivartalanított állatok is remekül érzik magukat a bőrükben. Gondoljunk csak arra, hogy a hímek esetében elmúlik az a zaklatottság, stressz, amit a folyamatos párzási inger keltett bennük. Kedvességük, dédelgethetőségük megmarad, sőt, megfigyelések szerint a hímek ivartalanítás után játékosabbakká válnak. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az ivartalanított hímet nyugodtan vihetjük "társaságba": bár az egyedre jellemző viselkedés megmarad, már nincs oka más hímeket megtámadni, nőstényeket molesztálni. A domináns hímek általában az ivartalanítás után is megtartják domináns viselkedésüket, azaz a rangsorban elfoglalt helyükért megverekednek, de ez már nem vérre menő harc. Összefoglalva elmondhatjuk, az ivartalanítás jót tesz személyiségüknek mind a hímek, mind a nőstények esetében.

Az ivartalanítás folyamata

Az ivartalanítás altatásban végzett műtét, ezért a beavatkozást megelőző 24 órában a görény már nem kaphat enni, csak inni. A jobb állatorvosok gázt használnak az altatáshoz, amely folyamatosan és az egyednek megfelelő mennyiségben adagolható. (Az injekcióban beadott altatószerek mennyiségét általában a testtömeg alapján számítják ki, de olyan kis testű állatoknál, mint a görények, könnyű elszámolni az adagot.) Az altatást követően a görény hasát leborotválják, teljesen simára. Néhány orvos a biztonság kedvéért a mellkast is leborotválja két helyen, hogy EKG monitorral figyelhesse az állat szívműködését műtét közben.

A hímek ivartalanítása

A műtét során egy-egy metszést ejtenek a két herezacskón, és a herevezeték elvágása után eltávolítják a heréket. A sebeket ált. 3-4 külső öltéssel varrják össze, a belső varratok számáról nincs információnk. A belső varratokat felszívódó fonállal varrják össze, míg a külső varratokat 14 nap elteltével el kell távolítani. Ezt mindig az állatorvos végzi, normális esetben még a műtéti utókezelés részeként, azaz ingyen.

A nőstények ivartalanítása

A műtét során a nőstény hasát egy hosszanti metszéssel felnyitják kb. 5 cm hosszúságban. A méhet és a petefészkeket eltávolítják, majd a vágást egy felszívódó belső varrattal összeöltik. Ezután egy 6-8 öltésből álló külső varratot is kap, amelyet szintén 12-14 nap múlva az orvos eltávolít.

A műtét és a gázzal való altatásból való ébredés viszonylag rövid ideig tart, így az aggódósabb gazdik - természetesen az állatorvossal egyeztetve - akár ki is várhatják a műtétet. Lelkiismeretes állatorvos csak az altatásból felébredt, normálisan viselkedő görényt adja ki. Közvetlenül a műtét után biztosítsunk sok folyadékot a görénynek, és ha az orvos másként nem rendeli, a műtét utáni este már enni is kaphat. (pépes eledelt: pépesített konzervet, darált husit) 

A műtétet követően néhány görénynél előfordulhat, hogy hörögnek vagy szörcsögnek. Ez azért van, mert az altatás alatt a lélegeztetésüket géppel oldják meg, amelyhez egy intubáló tubust kell a légcsövükbe elhelyezni. A tubus okozhat ilyen kellemetlenségeket, azonban a hörgés néhány nap elteltével magától elmúlik. 

Általában az állatot másnapra visszarendelik kontrollra, hogy a sebet szemrevételezzék, és szükség esetén ellássák. (Bizonyos helyeken a műtét során alkalmazott kanült biztonságosan leragasztva az állat mancsában hagyják, hogy esetleges komplikációk fellépésekor azon keresztül gyorsan tudjanak injekciót vagy infúziót bejuttatni az állat szervezetébe. A kanült a másnapi kontroll alatt eltávolítják - görényünk nagy örömére, mivel a bekötözött lábuk nagyon zavarja őket.) 

A műtétet követő napokban figyelnünk kell arra, hogy görényünk ne ugráljon le túl nagy magasságokból, nehogy a varratok felszakadjanak. Ez a műtét utáni bágyadt görényt látva túlzott aggodalomnak tűnik, de egy-két napos elesettség után már vígan rohangálnak, mintha mi sem történt volna. Érdemes az első napokban figyelni az étrendre: könnyen emészthető, és könnyen távozó ételeket adjunk neki, hogy a friss alhasi sebekkel ne kelljen túlzottan erőlködnie ürítéskor. 

Az esetek többségében a görények nem piszkálják a sebüket, nem cibálják ki a varrataikat, így gallér felhelyezésére nincs szükség. Szépen gyógyuló sebbel akár a varratszedés előtt is levihetjük az utcára az állatunkat, azonban arra figyeljünk, hogy a seb ne legyen piszkos. A varratszedés 14 nap elteltével esedékes, és bár elvileg fájdalommentes, ált. nem viselik túl jól. Néhány perc alatt azonban túl vagyunk rajta, és az ivartalanításra már csak a kopasz alfelük emlékeztet.. Ne ijedjünk meg, ha néhány hét elteltével a görényünk kékülni kezd, ez ugyanis a szőrnövekedés jele. A jelenség vadas színű görényeknél figyelhető meg, amikor az erősen pigmentált szőrszálak áttörni készülnek a bőrön. Világos, ill. albínó egyedeknél nem fordul elő. 

Egy rövid műtéttel, és néhány napos fokozott törődéssel egy életre kiegyensúlyozottá tehetjük állatunkat. Természetesen egyedi mérlegelés kérdése, hogy ivartalaníttatjuk-e állatunkat, de abban biztosak lehetünk, hogy ha hozzáértő orvosra bízzuk elvégzését, semmiképpen sem árthatunk a kedvencünknek. Előfordulhatnak olyan szempontok (vérvonal, örökítendő tulajdonság) amiért érdemes a görényt ivarosként megtartani, azonban arról ne feledkezzünk meg, hogy a négy évesnél idősebb hímek már nem igazán alkalmasak az utódnemzésre, és e kor elérkeztével - a családi béke kedvéért - érdemes őket ivartalanítani. A nőstényeket sem érdemes már pár évi elletés után ismét pároztatni, mert megviseli a szervezetüket. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.