Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ünnepi jotanácsok

2013.03.01

 

 
Néhány jó tanács a karácsonyhoz, ha görényt tartasz:
Kezdjük a karácsonyfával, az aljától a tetejéig: 

Ajándékok: 

Felejtsd el, hogy csak úgy a fa alatt tárolod őket. Történetek százai szólnak arról, hogy a görények nem ismerik azt a mondatot, hogy: "Ne bontsd fel Karácsony előtt!" Kb. 20 perccel ajándékbontás előtt tedd ki az ajándékokat a fa alá. Vagy tartsd az ajándékokat az asztalon, távol a görényedtől. 

Hungarocell csomagolás: 
Nagyon sok görény szereti megenni az effajta "tölteléket", ami sajnos bélelzáródáshoz vezethet és irány az állatorvos. Tartsuk távol a görényünket, amikor ilyen töltelékű ajándékot bontunk fel! 

Jászol jelenet: 
Néhány történet megemlít eltűnt bárányokat és juhászokat. Szeretik megkóstolni és ellopni őket, ezért vigyázzunk rájuk, mert nem biztos, hogy örülni fogunk, ha később "görényrágta" figurákat kell használnunk. 

Elektromos vasút: 
Ezekről is jópofa történeket mesélnek görénygazdik. Legrosszabb esetben a vasút elkésik vagy kisiklik! 

A fát díszítő anyagok:
Nehéz, tartós anyagból kell készülnie. Alá lehet mászni, rá lehet mászni, és jókat lehet benne aludni!

A karácsonyfa rögzítése: 
Fontos! Elég sok történet szól arról, hogy feldőltek a fák! Erősen legyen rögzítve! 

Víz: 
Amennyiben természetes fát használunk karácsonykor, ne adjunk semmilyen vegyszert, tartósítószert, tápoldatot a vízhez, amennyiben a görényünk hozzáférhet! A görényünk meg fogja találni a vizet és inni fog belőle! Abban az esetben, ha beleivott (ha nem tettél semmit a vízbe, akkor semmi gond), megfigyelés alatt kell tartani. 

Karácsonyfa: 
Nem szokott nagyobb gond lenni vele, még ha természetes fáról is van szó. A gyantát le lehet szedni a bundáról olajjal. Csak néhány történet szól arról, hogy a görény megpróbálta elvonszolni a fenyőfát. 

Fáramászás: 
Csak nagyon kevés görény mászik fel a fa legtetejére. A legtöbb megpróbál felmászni rá, de feladja. Néhány egyáltalán nem akar rá felmászni, de amit a földről felágaskodva elér, azt elvisz. 

Díszek: 
Ha lehet, akkor kb. 1 méter magasra, illetve magasabbra tegyünk minden törékeny díszt. A fémakasztókat kerüljük el! A kisebb tárgyakat inkább tegyük magasra, különben biztosan a görényünk vackában végzik. Nagyon szeretik és elpusztítják a "törhetetlen", fényes szaténnal bevont műanyag díszeket. 

Cukorkák és édességek: 
Nagyon szeretik ellopni őket és eldugdosni mindenhová, főleg a szőnyeg alá. A csokoládét is nagyon vidáman szét tudják kenni a szőnyegen! Természetesen nem is tesz nekik jót a sok édesség, főleg a sok csokoládé! 

Elektromos vezetékek: 
Szeretik rágcsálni és izgathatja őket, ahogy lelógnak a fáról. Vigyázzunk rájuk, hogy ne rágják - és mindenképpen földelt vezetéket használjunk.. 

Villanykörték/égők: 
Nagyon sok történet kering arról, hogy a görényeknek tetszik és megpróbálják őket megharapni, megfogni. Nem nagyon tudják elharapni őket, de azért jobb félni. Azért jó, ha főleg a sötétben világító égők legalább 1 méter magasan vannak a földtől. 

Girlandok/flitterek: 
Nagyon sok csicsás, fényes flitter és girland létezik, amelyek felkeltik a görények figyelmét. De nem tesznek jót a gyomornak!! Ezért ne nagyon lógassuk olyan helyre, ahol elérik. Alternativaként tudjuk javasolni a popcorn-ból készült girlandot - amely ehető a görényünk számára is. 

OK. Hagyjuk azt a szegény fát és beszéljünk a többi problémáról, amivel találkozhatunk a karácsonyi időszak alatt. 

Karácsonyi virágok és növények: 

A legtöbbjük mérgező!!! Tegyük őket nem elérhető helyre. 

Dísz zoknik: 
Ne feledkezz meg a görényedről! Neki nem az a lényeg, hogy van-e benne valami, vagy nincs. A tény az, hogy a zokni nagyon jó hely szundikálásra, még ha üres is. 

Kandalló: 
Mi vigyázunk, hogy ne másszon bele, de a vendégek nyitva hagyhatják és a görényünk belemászhat! 

Vendégek: 
Sajnos a görényedet be kell zárni addig, amíg karácsonyi látogatok jönnek, illetve partit adsz. Elég sok rossz történet kering a találkozásról. Megharaphatják a vendégeket, ellophatják a személyes tárgyaikat, de a vendégek is ráléphetnek a görényedre, megkergethetik stb. Ezenkívül elképzelhető, hogy belemásznak egy jót szundítani a vendégek cipőjébe is, amit nem biztos, hogy kellőképpen értékelni fognak. 

Díszek: 
Ha tényleg vannak szép díszeid, akkor jobb, ha fellógatod például a csillárra. Jól is fog mutatni és biztonságban is lesz. 

Balesetek: 
A pulyka, vagy szárnyas csontja megakadhat a torkukon. 

Állatorvos: 
Tudakold meg előre, hogy állatorvosod mikor rendel. Érdeklődj állandó ügyeletekről! 

Ezeket a tapasztalatokat az amerikai görénytartók szedték össze. Ha esetleg Neked is lenne valamilyen jó tanácsod, azt szívesen vesszük. 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.